
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za kore:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti puter sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
3. U umućenu smjesu od žumanjaka dodati šam od bjelanjaka, mljevene bademe i mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati varjačom.
4. Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim sipati u nju polovinu pripremljene smjese za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
5. Posebno sjediniti mlijeko i rum pa dobijenom mješavinom poprskati pečene kore.
Fil:
1. Sjediniti jaja i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. U ohlađenu smjesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Preko gornjeg fila preliti glazuru od čokolade (sjediniti čokoladu, vodu i šećer pa prokuhati).
Izvor: Dobra hrana