Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
SASTOJCI:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašičice praška za pecivo
Za 1. fil:
250 g čokolade
3 kašike šećera
500 ml mlijeka
2 dl slatkog vrhnja
2 kesice želatina
50 ml vode
Za 2. fil:
250 g bijele čokolade
3 kašike šećera
500 ml mlijeka
2 dl slatkog vrhnja
2 kesice želatina
50 ml vode
Za dekoraciju:
100 g čokolade
1 kesica šlag pjene
PRIPREMA:
1. Za 2. fil skuhati mlijeko, šećer i čokoladu te ohladiti. Vrhnje umutiti u čvrst šlag, a želatin pomiješati sa vodom i ostaviti da nabubri. Sve navedeno izmiješati i ostaviti u frižider.
2. Na isti način pripremiti 1. fil.
3. Umutiti bjelanca u čvrst šlag sa 2 kašike šećera. Posebno umutiti žumanca sa 2 kašike šećera pa sastaviti sa bjelancima. Dodati brašno i prašak za pecivo. Izliti u kalup br. 26, ispeći i ohladiti.
4. Na tacnu staviti koru sa obručem od kalupa, preko nje izliti 2. fil pa 1. fil.
5. Dekorisati čokoladom i šlag pjenom.
(Recept Violete Joveve Husović iz Tuzle)
IZVOR: TORTE I KOLAČI BiH
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH