Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti sa 25 g šećera u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa dodati snijeg od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno, gustin i mljevene orahe te polako promiješati varjačom.
4. U okrugao pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Ohlađenu koru poprskati čokoladnim mlijekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding od vanile i gustin. Dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati margarin i izmiksati.
4. Smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i mljeveni keks. U drugi dio dodati mljevene napolitanke i promiješati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od mljevenih naplitanki. Potom nanijeti fil od čokolade.
2. Čokoladu otopiti na pari sa 4 kašike slatke pavlake i preliti preko čokoladnog fila.
3. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana