
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Foto: Thinkstock
Sastojci:
300 g bijele arborio riže
1,8 l mlijeka
200 g šećera
štapić vanilije
rendana kora od 1/2 limuna
5 jaja
50 ml likera od narandže
1 narandža
Priprema:
1. Rernu zagrije na 180°C, a kalup od 24 cm podmažite i obložite pek-papirom sa svih strana.
2. Rižu sipajte u mlijeko, dodajte šećer i ostavite ga da provri, a zatim snizite temperaturu i ostavite da se kuha 20–25 minuta, sve dok dobro ne upije tečnost i ne postane kremast.
3. Štapić vanilije očistite. Pažljivo ga rasecite po dužini i nožem istružite sjemenke, pa ih dodajte u rižu. Promiješajte i ostavite da se skuha skoro do kraja. Zatim ga sklonite sa vatre i ostavite da se sasvim ohladi.
4. Nakon toga, posebno umutite žumanca dok ne pobijele. U drugoj činiji ulupajte čvrst šam od bjelanaca.
5. U dobro ohlađenz rižu dodajte rendanu koru limuna, liker i sok od cijeđene narandže. Na kraju narendajte i njenu koru. Sve lijepo sjedinite.
6. Zatim u smjesu dodajte umućena žumanca i promiješajte. Na kraju polako umiješajte snijeg od belanaca i pažljivo promiješajte kuhačom vodeći računa da smjesa ostane vazdušasta.
7. Pripremljenu smjesu ulijte u pripremljen kalup, pa pecite u zagrijanoj rerni oko 60 minuta, sve dok lijepo ne porumeni (obavezno proverite čačkalicom da li je torta iznutra dobro pečena).
8. Ispečenu tortu izvadite iz rerne i ostavite je da se dobro ohladi, a potom je izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
IZVOR: POŠALJI RECEPT