Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
– 1 list oblande
Za koru:
– 400 g šećera
– 300 ml vode
– 200 g margarina
– 100 g čokolade
– 500 g mljevenog keksa
– 100 g mljevenih oraha
Za fil:
– 150 g šećera
– 200 ml vode
– 1 narandža (zamrznuta)
– 50 g margarina
– 200 g mljevenih oraha
– 200 g mljevenog keksa
Za glazuru:
– 150 g čokolade
– 6 kašika ulja
Priprema:
Kora:
1. U šerpi kuhati šećer i vodu. Kad se šećer rastopi, dodati kockice margarina i čokolade pa miješati da se sjedine. Skloniti sud s ringle i sipati mljeveni keks i orahe.
2. Kad se dobijena smjesa prohladi, ravnomjerno je nanijeti na hrapavu stranu lista oblande.
Fil:
1. Špinovati šećer i vodu 5-6 minuta od momenta ključanja, pa dodati margarin da se rastopi i skloniti sud sa vatre. Umiješati mljevene orahe i mljeveni keks. Zamrznutu pomorandžu sitno narendati i sjediniti je s filom od oraha.
Finalni postupak:
1. Topao fil nanijeti preko kore i poravnati. Ostaviti da se rashladi i stegne.
2. Rastopiti na pari čokoladu s uljem i preliti kolač.
IZVOR: BAKINI SLATKIŠI