Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Za preliv:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer, muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodati kikiriki, brašno, prezle i ulje, pa polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje, te sipati pripremljenu masu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 220 °C dok ne porumeni. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti je da se ohladi.
Fil I:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter, šećer u prahu i žumanjke.
2. Posebno otopiti čokoladu, pa je pomiješati s mljevenim keksom, a zatim sjediniti s prethodno pripremljenom masom od putera.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i umiješati ga u prethodno pripremljen fil.
Fil II:
1. Eurokrem pomiješati sa sjeckanim kikirikijem.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, preko kore nanijeti prvi fil, poravnati ga te sipati drugi fil i staviti u frižider da se stegne.
2. Čokoladu otopiti na malo ulja i preliti stegnutu tortu.
Izvor: Dobra hrana