Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
125 g maslaca
125 g šećera
125 g brašna
1/2 paketića praška za pecivo
1 prstohvat soli
2 jaja
1 grejp
300 ml soka od grejpa
125 g šećera u prahu
50 ml ruma
Priprema:
Dobro operite grejp pa naribajte koricu. Potom iscijedite sok.
Otopite maslac i pomiješajte ga sa šećerom, dodajte dva jaja i sok jednog grejpa (procijedite ga da ne ostanu koštice). Dodajte i koricu.
Prosijte brašno s praškom za pecivo, pa ga s prstohvatom soli umiješajte u tijesto.
Ugrijte rernu na 180 stepeni. Tijesto (koje mora biti vodenkasto), ulijte u dobro namašćen i oštrim brašnom posut kalup za pečenje. Pecite 30-35 minuta. Izvadite iz kalupa.
Pomiješajte 300 ml soka od grejpa s rumom, pa sve zajedno dodajte šećeru u prahu. Vratite ohlađeni kolač u kalup, pa ga prelijte dobijenim sokom. Najbolje bi bilo da ga tako ostavite stajati preko noći kako bi dobro upio sav sok.
Prije posluživanja možete ga ukrasiti kriškama crvenog i žutog grejpa.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images