Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom. Zatim dodati čokoladu u prahu, brašno, gustin i promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. U smjesu od žumanjaka dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. U okruglom kalupu za torte od pripremljene smjese na 200 ºC ispeći koru.
Fil:
1. Sjediniti jaja sa 100 g šećera u prahu i kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije gusti fil.
2. Posebno umutiti margarin sa preostalim šećerom u prahu. Dodati prohlađeni fil od žumanjaka, šlag od slatke pavlake, mljevene pečene lješnjake, rendanu čokoladu i eurokrem. Polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Preko kore sipati pripremljeni fil i poravnati. Ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Dok se torta hladi, pripremiti glazuru: čokoladu sjediniti sa margarinom i otopiti na pari.
3. Stegnutu tortu preliti glazurom od čokolade.
Izvor: Dobra hrana