Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci: (mjera je čaša od 200 ml)
4 jaja
1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
1 čaša suncokretovog ulja
1 čaša mekanog pekmeza
1 čaša jogurta (ili mlijeka ako nemate jogurta pri ruci)
1 prašak za pecivo
1 vanilin-šećer
Priprema:
Razdvojiti bjelanca i žumanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodati ulje i jogurt, a nakon nekoliko minuta miksanja i brašno sa praškom za pecivo, te konačno pekmez. Na kraju umiješati u sve posebno tučeni snijeg od bjelanjaka, lagano promiješati kuhačom, istresti smjesu u pleh za pečenje srednje veličine obložen papirom za pečenje i peći u rerni na 180ºC 20 do 25 minuta.
Pekmezara je gotova kada joj se rubovi lagano počnu odvajati od stijenki (papira) i kada dobije zlaćanu površinu.
Izvor: recipeci.com