Starinski kolač s pekmezom

by | 30 Marta, 2020

Sastojci: (mjera je čaša od 200 ml)

4 jaja
1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
1 čaša suncokretovog ulja
1 čaša mekanog pekmeza
1 čaša jogurta (ili mlijeka ako nemate jogurta pri ruci)
1 prašak za pecivo
1 vanilin-šećer

Priprema:

Razdvojiti bjelanca i žumanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodati ulje i jogurt, a nakon nekoliko minuta miksanja i brašno sa praškom za pecivo, te konačno pekmez. Na kraju umiješati u sve posebno tučeni snijeg od bjelanjaka, lagano promiješati kuhačom, istresti smjesu u pleh za pečenje srednje veličine obložen papirom za pečenje i peći u rerni na 180ºC 20 do 25 minuta.

Pekmezara je gotova kada joj se rubovi lagano počnu odvajati od stijenki (papira) i kada dobije zlaćanu površinu.

Izvor: recipeci.com