![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
3 kašike šećera
1 kesica vanilin-šećera
2 kašike ulja
3 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Krema
500 ml mlijeka
2 kašike šećera
2 kesice vanilin-šećera
5 kašika brašna
3 žumanca
Šam
3 bjelanca
2 kašike šećera
Priprema:
Biskvit: Jaja umutiti pjenasto (prvo bjelanca), pa dodati šećer i vanilin-šećer. Dodati ulje i kašikom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Peći u kalupu za torte (br. 24), obložen pek papirom. Gotovu koru ohladiti i prjeseći na pola.
Fil: 400 ml mlijeka sipati u šerpu da se kuha, žumaca umutiti sa šećerom i vanilin-šećerom. U umućena žumanca dodati ostatak mlijeka i brašno. Kada mlijeko počne da ključa, skloniti sa šporeta i sipati smjesu za žumancima. Vratiti na šporet i mutiti da se fil zgusne, zatim skloniti sa šporeta da se prohladi.
Šam: Bjelanca umutiti sa šećerom.
žU prohlađen fil lagano mikserom ili kašikom umiješati umućena belanca. Na donju koru biskvita sipati kremu, pa staviti drugu koru. Posuti sa šećerom u prahu.
Izvor: superrecepti.rs