Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za tijesto:
Za preljev:
Za nadjev:
Način pripreme:
1. Žicom miješajte maslac i šećer dok ne nastane krem. Dodajte jaje, vaniliju i koru od limuna.
2. Dodajte brašno i umijesite mekane tijesto.
3. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
4. Mikserom umutite puding sa svježe mlijeko.
5. Ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilijom. Uklonite s vatre i dodajte puding i umućena jaja. Vratite na vatru i ostavite da prokuha. Zatim neka se ohladi.
6. Izrežite sušeno voće i prelijte konjakom. Ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga umiješajte sa slatkim od višanja dok ne dobijete nadjev.
7. Dvije trećine tijesta razvucite u koru i stavite u pleh na papir za pečenje. Probušite viljuškom. Od ostatka tijesta razvucite tanke trake i oblikujte visoku rub.
8. Izdubite oljuštene jabuke. Poredajte ih po kori i napunite nadjevom.
9. Prelijte ih kremom i kolač pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva.
10. Malo prije kraja pečenja kolač pospite bademima.
11. Poslužite dobro ohlađen kolač.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen