Švajcarski klasik: Engadiner Nusstorte

by | 30 Decembra, 2016
Foto: Pošalji recept StockFood

Foto: Pošalji recept
StockFood

Sastojci:

Tijesto
380 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
Fil
300 g šećera
400 g sjeckanih oraha
100 g slatke pavlake
2 kašike meda
Premaz
1 žumance
1 kašika slatke pavlake
šećer u prahu

Priprema:

Tijesto
1. Brašno, margarin, šećer, so i jaje pomiješati i zamijesiti sastojke da se dobije homogeno tijesto pogodno za rad.
2. Umotati u najlon foliju i ostaviti u frižideru oko pola sata da se ohladi.
Fil
1. U širu šerpu postepeno dodavati šećer i karamelizovati na umjerenoj temperaturi.
2. Kada je šećer rastopljen i poprimio crvenkastosmeđu boju dodati sjeckane orahe i promiješati.
3. Zatim, dodati slatku pavlaku i med pa nastaviti kuhanje još minut-dva. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak
1. Izvaditi tijesto i na pobrašnjavljenoj površini ili na papiru za pečenje rastanjiti ga na debljinu oko 3 mm.
2. Od dobijenog tijesta isjeći dva kruga (∅26 cm).
3. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje pa na dno položiti jedan krug od tijesta.
4. Od ostatka testa iseći traku širine 3-4 cm pa je položiti uz obod kalupa i utisnuti donju ivicu uz prethodno položenu podlogu.
5. Na tijesto sipati pripremljene orahe i rastporediti po tijestu.
6. Preklopiti drugim krugom od testa i blago uštipiti ivice kako bi se tijesto spojilo.
7. Ostatak tijesta premesiti, rastanjititi i modlicama vaditi oblike po želji.
8. Premazati tortu žumancetom umućenim sa slatkom pavlakom.
9. Peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 30 minuta.
10. Zatim, na tortu položiti ukrase od tijesta i blago premazati preostalim žumancetom, pa peći još dvadesetak minuta.
11. Pečenu tortu izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
12. Prije serviranja posuti šećerom u prahu.

Savjet: Torta je potpunog ukusa ako odstoji preko noći tj. 8-10 sati prije služenja.

IZVOR: POŠALJI RECEPT