Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore I i II:
Za koru III:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kore I i II:
1. Umutiti 5 bjelanaca sa 7 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 8 kašika mljevenih badema i 1/4 praška za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Kora III:
Na isti način kao prethodne dvije napraviti i treću koru, samo umjesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.
Fil:
1. U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa vanil-šećerom, pudingom od vanile, žumanjcima i brašnom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Topao fil podijeliti na dva dijela. U jedan dodati izlomljenu bijelu čokoladu a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i miješati dok se ne otope.
4. Kada se filovi ohlade, dodati u svaki po 125 g putera i umutiti mikserom.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jedan fil a polovinu u drugi i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je filom od bijele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati filom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i puter te preliti preko filovane torte i ostaviti da se stegne.
Izvor: Dobra hrana