Svečana torta

by | 17 Aprila, 2013

Sastojci:
Za kore I i II:

  • 10 bjelanaca
  • 14 kašika šećera
  • 16 kašika mljevenih badema
  • 1/2 praška za pecivo

Za koru III:

  • 5 bjelanaca
  • 7 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 1 kašika brašna
  • 1/4 praška za pecivo

Za fil:

  • 15 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašike brašna
  • 1,2 l mlijeka
  • 200 g bijele čokolade
  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g putera
  • 4 dl slatke pavlake

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kore I i II:

1. Umutiti 5 bjelanaca sa 7 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 8 kašika mljevenih badema i 1/4 praška za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Kora III:

Na isti način kao prethodne dvije napraviti i treću koru, samo umjesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.

Fil:

1. U šerpu sipati 1 l mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa vanil-šećerom, pudingom od vanile, žumanjcima i brašnom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Topao fil podijeliti na dva dijela. U jedan dodati izlomljenu bijelu čokoladu a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i miješati dok se ne otope.
4. Kada se filovi ohlade, dodati u svaki po 125 g putera i umutiti mikserom.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jedan fil a polovinu u drugi i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Na tacnu za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je filom od bijele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati filom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i puter te preliti preko filovane torte i ostaviti da se stegne.

Izvor: Dobra hrana