Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
400 g piškota
1 kg jagoda
500 g mascarponea
200 ml slatke pavlake
175 g krem sira
200 g šećera
4 jaja
2 male kašike ekstrakta vanilije
narandžina kora
25 ml soka od limuna
1 mala kašika tamnog ruma
1 mala kašika likera od badema
100 ml sirupa od jagode
1 prstohvat soli
maslac
Priprema:
Trećinu jagoda izgnječite te u pire dodajte sirup od istog voća. Umutite slatku pavlaku i ostavite sa strane. Odvojite žutamanca od bjelanjaka. U bjelanjke stavite prstohvat soli i istucite ih u čvrsti snijeg. Izradite žumanca te u njih dodajte sireve mascarpone i krem sir, šećer u prahu, tučeno slatko vrhnje, naribanu koricu narandže, ekstrakt vanilije, liker od badema. Kada ste sve dobro izradili mikserom, dodajte snijeg od bjelanjaka – umiješajte ga ručno kako pjena ne bi pala. Uzmite kalup za tortu kojemu možete odvojiti dno od obruča. Premažite kalup maslacem (bez pretjerivanja, neka bude neprimjetno i tanko). Drugu trećinu jagoda nasijecite na ploškice i poškropite ih limunovim sokom kako bi zadržale svježinu. Na dno kalupa stavite malo kreme koju ste umutili od sireva i jaja. Piškote umačite u smjesu pirea i sirupa od jagoda te ih nižite po dnu kalupa. Kada ste složili prvi red stavite kremu te jagode koje ste narezali na ploške. Ponovite postupak s piškotama i kremom, no na zadnji sloj nemojte dodati jagode. U zavisnosti od dubine i promjeru vašega kalupa koliko ćete kora piškota moći složiti. Takođe se možete poigrati s dekorisanjem. Prije nego počnete vodoravno nizati piškote, možete ih složiti uspravno po dužini čitavog obruča od kalupa (nemojte ih namakati u sirupu). Ovo može izgledati jako efektno kada odvojite dno od obruča. Ostavite tortu da prenoći u frižideru. Ukrasite zadnjom trećinom jagoda. Možete je takođe preliti čokoladom ili posuti šećernim mrvicama u boji.
Foto: gastro.24sata.hr