![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja (odvojiti žumanca od bjelanjaka)
4 kašike šećera
3 kašike glatkog brašna
3 kašike kakaa u prahu
pola praška za pecivo
Krema od jagoda:
300 g jogurta od jagode
500 g smrznutih jagoda (ili svježih)
50 g šećera (manje ili više u zavisnosti od toga koliko su jagode slatke)
2 vanilin-šećera
500 ml vrhnja za šlag
15 g mljevene želatine (otprilike kesica i po)
Čokoladna glazura:
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Biskvit: Žumanca sa šećerom izmiksajte pjenasto. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, te sve sjedinite. Prethodno čvrsto izlupane bjelanjke umiješajte u smjesu od žumanaca. Pecite u kalupu veličine 26 cm na 180 stepeni/ 10 min (cc). Biskvit ohladite pa na njega stavite kremu od jagoda.
Krema od jagode: Prije svega želatin napravite prema uputstvu na kesici i ostavite ga sa strane da nabubri, a nakon toga u multipraktik dodajte jogurt od jagode i smrznute (svježe) jagode te sve izblendajte (izmiksajte) u glatku kremu. Tako dobijenu kremu zagrijte, pa u nju dodajte šećer (probajte ako je dosta slatko). Zagrijte je tek toliko da se šećeri otope. U kremu od jagoda dodajte želatin koji ste napravili po uputstvu s kesice. Sada izmiksajte vrhnje za šlag, te kremu od jagoda postepeno i lagano pomoću pjenjače umiješajte u šlag. Tako dobijenu kremu stavite na biskvit i ohladite u frižideru barem četiri sata. Nakon što se torta ohladi na nju stavite čokoladnu glazuru.
Čokoladna glazura: Čokoladu zajedno sa vrhnjem za šlag otopite na pari i prelijte preko kolača. Ohladite i uživajte u ovom laganom i osvježavajućem desertu.
Izvor: gastro.24sata.hr/www.facebook.com/nestoslatko.hr/