Torta od jagoda i sira

by | 2 Aprila, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 125 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 20 g želatina u prahu
  • 3 žumanjka
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 500 g sitnog sira
  • 3 dl slatke pavlake
  • 500 g jagoda

Za dekoraciju:

  • 1 crveni preljev za kolače

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati 50 g šećera muteći sve vrijeme.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom. Dodati snijeg od bjelanaca i promiješati.
3. Na kraju dodati brašno, gustin i promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.

Fil:

1. Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti na nabubri.
2. Mlako mlijeko sjediniti sa žumanjcima, šećerom i vanil-šećerom. Dodati sitni sir, želatin, šlag od slatke pavlake i promiješati.
3. Jagode isjeći na kolutove te dodati u pripremljeni fil.

Finalni postupak:

1. Pečenu koru vratiti u kalup i preko nje sipati fil.
2. Crveni preljev za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i preliti preko fila.

Izvor: Dobra hrana