Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za biskvit:
6 bjelanaca
100 g šećera
200 g očišćenih pistacija
vanilin-šećer i prstohvat soli
Za kremu:
500 ml mlijeka
6 žumanaca
2 vanilin-šećera
100 g šećera
10 kašika glatkog brašna
mahuna vanilije
50 g maslaca
Priprema:
Pistacije dobro očistiti i samljeti. Bjelanca istući u čvrst snijeg te malo po malo dodavati šećer. U pjenasto istučena bjelanca lagano umiješati samljevene pistacije. Smjesu staviti u kalup za tortu promjera 24 cm, prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC 20 do 25 minuta.
Dok se biskvit peče, treba skuhati kremu. U posudu staviti mlijeko, dodati žumanca, obje vrste šećera, mahunu vanilije presjeći napola i vrhom noža pokupiti sredinu i staviti u mlijeko. Sve dobro izmiješati pjenjačom i dodati brašno, neprestano miješajući da se ne stvore grudvice. Staviti na vatru, kuhati dok se ne dobije gusta krema – otprilike 15 minuta. Kremu ostaviti da se dobro ohladi.
U međuvremenu maslac dobro izraditi mikserom te ga sjediniti s ohlađenom kremom.
Biskvit prerezati napola i filati. Gornju koru takođe premazati kremom i prema želji ukrasiti nasjeckanim pistacijama.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Thinkstock