Torta sa beze korama i filom od lješnika

by | 14 Jula, 2018

Sastojci:
Kore
15 bjelanaca
30 kašika šećera
3 kašike limunovog soka
Fil I
15 žumanaca
250 g šećera u prahu
4 vanilin-šećera
250 g margarina
Fil II
4 šlaga
100 g sjeckanih pečenih lješnika
100 g rendane čokolade

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti pet bjelanaca sa 10 kašika šećera u čvrst snijeg, a potom dodati kašiku limunovog soka.
2. Smjesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje i sušiti u ugrijanoj rerni na 120°C oko 120 minuta.
3. Od preostalog materijala na isti način ispeći još dvije kore.
4. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu i vanilin-šećerom, pa skuhati na pari. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
5. Margarin posebno pjenasto umutiti, pa sjediniti sa ohlađenim žumancima. Ostaviti sa strane.
6. Posebno umutiti šlag prema uputstvu sa kesice, a potom umiješati lješnike i rendanu čokoladu.
7. Tortu filovati na sljedeći način: kora-fil I-fil II i to ponoviti još dva puta.
8. Premazati dodatnim šlagom i dekorisati po želji.

Izvor: Pošalji recept