Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
3 žumanca
50 g šećera
kašičica instant kafe
kašika vode
250 g tamne čokolade
250 g mlečne čokolade
600 ml slatke pavlake
kakao prah za posipanje
Priprema:
Kalup za tortu namastite i obložite dno i stranice papirom za pečenje.
Žumanca i šećer lagano izmiksajte pa nastavite da miješate nad parom još pet minuta kako bi se šećer u potpunosti otopio a krem zgusnuo.
Kašičicu instant kafe otopite u vrućoj vodi, pa dodajte filu od jaja. Čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili na pari.
Mikserom kratko umutite slatku pavlaku, ne prečvrsto, dodajte joj fil od jaja i kafe, zatim otopljenu čokoladu i nastavite da mutite srednjom brzinom dok se sve lijepo ne poveže i ne zgusne.
Smjesu izlijte u kalup i stavite u frižider da prenoći. Prije serviranja ukrasite malinama ili nekim drugim bobičastim voćem i pospite kakaom u prahu.
Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images