Uksne i brze sočne kocke!

by | 22 Aprila, 2018

Sastojci:
Za koru:
5 jaja
250 g šećera
1 vanilin-šećer
250 g brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
1 dl mlijeka
Za fil:
8 dl mlijeka
3 kašike šećera
4 vanilij-šećera
2 pudinga od vanilije
Za preliv:
4 dl kiselog vrhnja
6 kašika šećera u prahu

Priprema:
Kora:
1. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati ulje i mlijeko, te dobro izmiksati.
2. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa umiješati u smesu od žumanaca. Na kraju dodati šam od bjelanaca i polako promiješati.
2. Smjesu za koru izliti u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 7 dl mlijeka, dodati šećer i vanilij-šećer, pa kuhati dok ne proključa.
2. Posebno razmutiti prašak za puding sa preostalim mlijekom, sipati u proključalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. Preko smjese za koru pomoću kašike rasporediti fil od vanilije tako da između gomilica ostane razmak.
2. Staviti u rernu zagrijanu na 180°C i peći oko 40 min.
3. Posebno sjediniti kiselo vrhnje i šećer u prahu, pa dobijenom smjesom premazati ispečeni kolač i vratiti u rernu da se dopeče.

Foto: Bakini slatkiši Izvor: posaljirecept.rs