Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
250 g mekog putera
130 g štaub šećera
1 vanilin-šećer
1 narandža (kora)
300 g brašna
200 g mljevenog maka
džem po izboru
150 g bijele čokolade
Priprema:
1. Pjenasto umutiti omekšali puter. Dodati štaub šećer, vanilin-šećer i rendanu koru narandže pa sve dobro sjediniti.
2. Prosijati brašno i izmiješati sa mljevenim makom. Dodati u umućen puter i sve sastojke ručno umijesiti u homogenu i za rad pogodnu masu.
3. Kidati male kuglice (oko 10 g) i dlanovima ih fino formirati pa spljoštiti dlanovima.
4. Formirano tijesto redati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka između položenog tijesta.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 170ºC oko 15 minuta (voditi računa da ne porumene pretjerano).
Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i ostaviti u plehu oko 10 minuta da se prohladi. Zatim, tijesto preneti na rešetkastu podlogu i ostaviti da se potpuno ohlade.
6. Vanilice filovati na klasičan način i ostaviti preko noći da se potpuno zalijepe.
7. Čokoladu otopiti na pari i dodati ulje pa sve dobro sjediniti.
8. Polovinu vanilice umakati u bijelu čokoladu, otresti višak pa odložiti na papir za pečenje da se čokolada stegne.
9. Poslužiti uz čaj ili kao sitne kolače.
IZVOR: POŠALJI RECEPT