Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 200 g šećera muteći dok se šećer ne otopi. Pred kraj mućenja dodati kašiku sirćeta.
2. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 60 minuta.
3. Od preostalog materijala ispeći još 2 kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke sa šećerom pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađeni fil od žumanjaka dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati varjačom.
3. Posebno umutiti krem šlag od vanile sa mlijekom.
4. Ananas, banane i kivi očistiti i isjeći na manje kocke.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 fila od žumanjaka, posuti ananasom i premazati 1/3 krem šlaga od vanile. Prekriti drugom korom pa premazati 2/3 fila od žumanjaka rasporediti banane, premazati 2/3 krem šlaga od vanile i prekriti trećom korom. Na kraju nanijeti preostali fil od žumanjaka, posuti ga kivijem i premazati preostalim krem šlagom.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana