Voćna torta s kroasanima

by | 5 Aprila, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci: 
Za koru:
– 100 g prženih mljevenih lješnika
– 200 g mljevenog keksa
– 375 g margarina
– 250 g šećera u prahu
– 1 manja konzerva ananasa
– 6 žumanaca
– 2 pudinga od vanilije
– 1 l mlijeka
– 4 kašike brašna
– 14 manjih kroasana od vanilije
– 5 dl slatke pavlake

Priprema: 
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 125 g margarina i 125 g šećera u prahu.
2. Mljeveni keks preliti sa 1 dl soka od ananasa iz konzerve i dobro izmiješati.
3. Sjediniti umućeni margarin, natopljeni keks, mljevene lješnike i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanca, puding od vanilije i brašno. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Pripremljeni fil ostaviti da se ohladi pa u njega dodati 250 g omekšalog margarina i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Dno okruglog kalupa za tortu obložiti smjesom za koru i ručno oblikovati.
2. Zatim premazati trećinom fila od vanilije i posuti sjeckanim ananasom. Nanijeti drugu trećinu fila od vanilije, po njemu rasporediti punjene kroasane i premazati ih preostalim filom.
3. Na kraju dekorisati šlagom od slatke pavlake i preostalim kroasanima.

Izvor: Dobra hrana