Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
3 kašike ulja
2 ravne kašike kakaoa
1 dl mlijeka
Za fil:
4 dl slatke pavlake
400 g jagoda + jagode za dekoraciju
20 g želatina
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
3. Smjesu podeliti na dva dijela, pa u jedan dio dodati kakao i promiješati.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa u nju sipati malo svijetle smjese. Preko središnjeg dijela svijetle nanijeti malo tamne smjese i tako nadalje dok se ne utroši materijal i ne popuni tepsija. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 min. Pečeni biskvit izbockati i preliti mlijekom.
Fil:
1. Jagode očistiti i isjeckati pa izmiksati u blenderu.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa dodati u smjesu od jagoda i polako izmiješati kašikom za mućenje.
3. Želatin preliti sa 6 kašika vode pa čim nabubri dodati u fil i promiješati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru preliti filom od jagoda, te kolač ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Nakon toga ga isjeći na kocke i dekorisati polovinama jagoda.
IZVOR: BAKINA KUJNA