Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
– 14 bjelanaca
– 400 g badema
– 400 g šećera
Za fil:
– 14 žumanaca
– 200 g šećera
– 100 g mljevenih lješnika
– 250 g margarina
– 50 g čokolade
– 5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
– 100 g čokolade
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 7 bjelanaca u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U šlag od bjelanaca dodati 200 g mljevenih badema i polako promiješati kuhačom.
3. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC 20 min. Koru ostaviti da se ohladi te je vertikalno presjeći kako bi se dobile dvije kore.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i podijeliti je na dva dijela.
Fil:
1. Žumanca i šećer umutiti mikserom, a potom ih kuhati na pari dok se fil ne zgusne.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen krem dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati mljevene lješnike i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati četvrtinom fila, pa preko fila ravnomjerno rasporediti četvrtinu šlaga od slatke pavlake. Isti postupak (kora-fil-šlag) ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal.
3. Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom.
IZVOR: DOBRA HRANA