Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
250 g jabuka (rendanih)
1/2 čaše šećera
1 kesica vanilin-šećera
1 kašičica praška za pecivo
50 g mljeveni oraha
200 g brašna
1/2 dl ulja
150 g šećera
2 dl vode
50 g kakaoa
Priprema:
Narendajte na krupno jabuke (najbolje one kiselije), a potrebno vam je 250 g narendanih jabuka. U to dodajte pola čaše šećera i vanilin-šećer. Sve izmiješajte, pa dodajte mljevene orahe, prašak za pecivo i brašno. Na kraju dodajte ulje. Sve sjedinite. Tijesto će biti gušće, ne onako rijetko kao kod drugih voćnih kolača. Stavite u kalup i pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.
Pečen kolač izvadite odmah i stavite ga u neki dublji stakleni sud jer treba da se preliva ako je kuglof. A ako je u pravougaonom plehu samo izbockajte viljuškom i prelijte.
Iscedite jednu veću ili dvije manje narandže, pa dodajte u taj sok pet kašika vode. Tim sokom prelijte vreo kolač. Ostavite potpuno da se ohladi i upije – oko sat do dva. I na kraju ide bogat sloj kakao preliva;. 150 g šećera stavite sa 2 dl vode da se skuha gušći sirup. Otprilike da vri osam minuta. Sklonite sa vatre pa dodajte kakao. Dobro sjedinite i prelijte kolač. Preliv će biti jako gust. Ovaj preliv je mekan i ostaje mekan i kada se ohladi.
Izvor: recepti.zena.blic.rs