Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za biskvit:
Ostali sastojci:
Priprema:
Biskvit:
1. U većoj posudi sjediniti žuti šećer, jaje, ulje i omekšali puter pa umutiti mikserom. Dodati otopljenu čokoladu i izmiješati.
2. Posebno sjediniti brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
3. U smjesu od čokolade pomalo dodavati mješavinu suvih sastojaka i jogurt i neprestano mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC oko 15 min.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a zatim ga sjediniti sa šlagom i promiješati.
Finalni postupak:
1. Manjom okruglom modlom na pečenom biskvitu izvaditi kolutove. Polovinu kolutova umočiti u otopljenu čokoladu, a zatim odgore utisnuti jezgro oraha. Ostaviti da se čokolada stegne.
2. Fil sipati u poslastičarski džak pa pomoću njega na prazne biskvite istisnuti malo fila. Preklopiti ih čokoladnim biskvitima.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept