Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Kuglice
300 g mljevenog keksa
200 g šećera u prahu
2 vanilin-šećera
250 g omekšalog margarina
150 g mljevenih lješnika
2 kašike ruma
2 dl mlijeka
Dekoracija
150 g čokolade
4 kašike ulja
šarene mrvice
Priprema:
Kuglice
1. U posudu dodati mljeveni keks, šećer u prahu, vanilin-šećer i lješnike pa sve dobro promešati.
2. Tome dodati omekašali margarin isječen na kockice, rum i mlijeko. Sve sastojke sjediniti u kompaktnu i glatku smjesu. Ukoliko je smesa suha dodati malo mlijeka.
3. Pripremljenu smjesu ostaviti u frižideru desetak minuta.
4. Dlanovima oblikovati kuglice i redati na tacnu pa sve prekriti najlon folijom i ostaviti u frižideru da se kuglice stegnu (10 min).
Finalni postupak
1. Čokoladu rastopiti na pari pa dodati ulje i promiješati da se sve sjedini.
2. Cake pops štapiće (prečnika 3-4 mm) umočiti u čokoladu a zatim staviti na pripremljene kuglice.
3. Sačekati nekoliko minuta, kašikom zahvatati čokoladu pa kuglice prelivati i okretati kako bi bile ravnomjerno prelivene čokoladom. Sačekati da višak čokolade okaplje sa bombica pa posuti mrvicama ili ukrasiti dekoracijom po izboru.
4. Pripremljene popse poredati na pogodno mjesto (npr. visoka i uska čaša, komad stiropora u koji se štapići mogu zabosti) pa ostaviti da se čokolada stvrdne i dekoracija učvrsti.
IZVOR: POŠALJI RECEPT