Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za krofnice:
Za čokoladni fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Krofnice:
1. U manju šerpu sipati vodu i ulje, dodati prstohvat soli i kuhati dok ne proključa.
2. Zatim izmaći s ringle, dodati brašno i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne.
3. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, a zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Na kraju dodati prašak za pecivo i dobro izmiješati.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na papir za pečenje istiskivati gomilice fila, tako da između svake ostane 1 cm razmaka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
Čokoladni fil:
1. U manjoj šerpi sjediniti 4 dl mlijeka i šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding od čokolade, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Čokoladu sa puterom otopiti na pari.
3. Krofnice najpre napuniti s malo čokoladnog fila, a potom sa malo šlaga od slatke pavlake. Na kraju ih poprskati glazurom od čokolade.
SAVJET PLUS:
Tokom pečenja krofnica nemojte otvarati rernu jer će tijesto pasti.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept