![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za nadjev:
Za fondan:
Način pripreme:
1. U šerpici zagrijte mlijeko i vodu. Dodajte margarin da se rastopi i prstohvat soli. Čim smjesa provri, saspite brašno i brzo miješajte nekoliko minuta, da bi se skuhalo. Tijesto prespite u posudu i počnite da dodajete jaja jedno po jedno, uz neprestano miješanje da bi se svako sjedinilo s masom. Ona treba da postane glatka.
2. Tijesto sipajte u špric, pravite lopte, ređajte ih u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Ostavljajte dovoljuo mijesta između lopti, da bi mogle da narastu. Profiterole pecite pola sata na temperaturi od 210 stepeni.
3. Izdubite rashlađene profiterole i napunite ih umućenim krem šlagom uz pomoć šprica.
4. Skuhajte špil i u njega dodajte čokoladu. Topao špil sipajte u posudu i energično miješajte dok ne dobije gustinu i sjaj . Ako ne miješate brzo, šećer će se kristalisati.
5. Profiterole potopite u čokoladni sirup.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen