Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
– 10 bjelanaca
– 350 g šećera
– 1 kašika limunovog soka
– 250 g sjeckanih oraha
– 2 kašike ulja
– 1 kašika brašna
Za fil:
– 10 žumanaca
– 250 g šećera
– 4 pudinga od vanile
– 1 l mlijeka
– 250 g putera
– 100 g čokolade
– 100 g kokosa
Dekoracija:
– 2 krem šlaga od vanile
– 3 dl mlijeka
Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer i miksati dok se ne dobije čvrst šam. Pred kraj mućenja umiješati sok od limuna.
2. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i posuti sjeckanim orasima. Preko oraha sipati šam od bjelanaca. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok kora blago ne porumeni.
Fil:
1. Umutiti žumanca sa 150 g šećera, a zatim kuhati na pari dok se šećer ne rastopi.
2. Posebno u šerpi sjediniti 8 dl mlijeka sa 100 g šećera, pa kuhati dok ne proključa. Preostalo mlijeko umutiti pudingom i sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi miješajući dok se ne zgusne.
3. Pjenasto umutiti puter i sjediniti sa ohlađenim pudingom. Dodati krem od žumanaca i miksati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
4. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela. Jedan dio izdvojiti i ostaviti po strani, u drugi umiješati rendanu čokoladu, a u treći kokos.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru izvrnuti tako da orasi dođu gore i uzdužno je presjeći na tri jednaka dijela.
2. Prvu koru premazati filom od čokolade, prekriti drugom korom, pa nanijeti fil od kokosa. Zatim nanijeti treću koru, a potom cijelu tortu premazati preostalim žutim filom.
3. Krem šlag od vanile umutiti sa mlijekom, pa njime dekorisati tortu.
Izvor i foto: Bakini slatkiši