Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za bijelu koru:
Za braon koru:
Za fil:
Priprema:
Bijela kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg te postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodati kokos, brašno, prašak za pecivo i sok od pola limuna, pa lagano promiješati.
3. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći je 20 minuta na 170 ºC.
Braon kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg te postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodati orahe, kakao, brašno i prašak za pecivo, pa promiješati. Pripremljenu masu za koru ispeći na isti način kao i prethodnu.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, vanil-šećer, šećer, puding i mlijeko, te dobro izmiješati. Pripremljenu masu kuhati dok se ne zgusne.
2. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a zatim dodati pjenasto umućen puter pa dobro izmiješati da bi masa postala kompaktna.
Finalni postupak:
1. Bijelu koru premazati sa 3/4 pripremljenog fila, te prekriti braon korom, potom nanijeti ostatak fila i ravnomjerno rasporediti.
Izvor: Dobra hrana