Rafaelo šnite

by | 27 Januara, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:

Za koru:
10 bjelanaca
300 g šećera
100 g kokosa
100 g brašna

Za fil:

15 žumanaca
200 g šećera
1 vanil-šećer
100 g brašna
3 dl mlijeka
250 g margarina

Za šam:

5 bjelanaca
250 g šećera

Priprema:

Kora:
1. Mikserom umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer da bi se dobio čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati kokos i brašno pa polako promiješati.
3. Dobijenu masu sipati u nauljen, brašnom posut pleh pa staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne porumeni.

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, vanil-šećer i mlijeko pa kuhati na pari uz neprekidno mućenje žicom dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti margarin pa sjediniti sa ohlađenim filom i izmiksati.

Šam:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati 125 g šećera neprekidno muteći dok se ne dobije čvrst šam.
2. Posebno ušpinovati preostali šećer sa malo vode pa u tankom mlazu sipati u šam neprestano muteći.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati filom pa kada se stegne nanijeti šam od bjelanaca. Ostaviti na hladnom da se stegne te isjeći na kocke.

Izvor: Pošalji recept