Raskošna torta

by | 12 Novembra, 2013

raskosna-torta

Sastojci:
Za kore:

  • 15 bjelanjaka
  • 15 kašika šećera
  • 150 g sjeckanih oraha
  • 375 g sjeckanih suhih smokava
  • 6 kašika brašna
  • 200 g čokolade

Za fil I:

  • 15 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 250 g putera

Za fil II:

  • 300 g šlaga
  • 4 dl mineralne vode
  • 200 g bijele čokolade

Priprema:

Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. Potom dodati 50 g sjeckanih oraha, 125 g sjeckanih suhih smokava i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore. Pečene kore preliti otopljenom čokoladom.

Fil I:
Žumanjke i šećer umutiti na pari i ostaviti da se ohlade. Potom u smjesu dodati omekšali puter i umutiti mikserom.

Fil II:
Umutiti šlag s mineralnom vodom, a zatim dodati istopljenu, prohlađenu bijelu čokoladu i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
Tortu filovati na sljedeći način: kora, 1/2 fila I, 1/2 fila II, kora, ostatak fila I, ostatak fila II, kora.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept