Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Klasični kolači s kokosom sada u novom ruhu – sastojcima je dodat i voćni jogurt.
Sastojci:
Glazura:
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Žumanjke pomiješajte s 200 grama šećera i maslacem. Stalno miješajući, dodajte mlijeko, kašiku po kašiku, a zatim i malo po malo brašno. Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg, a pred kraj dodajte 50 grama šećera.
2. Varjačom lagano umiješajte snijeg u tijesto. Namastite kalup, prelijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni pola sata na 190 stepeni. Ostavite da se ohladi pa isjecite na kocke.
3. Za glazuru rastopite čokoladu, šećer i mlijeko. Kocke isjecite na polovine, uvaljajte u glazuru pa u kokos. Između polovina stavite voćni jogurt. Prelijte ostatkom čokoladne glazure.
Izvor: Life Content
Foto: Gulliver/Thinkstock