Sastojci za fritule sa kvascem:
- 500 g brašna za dizano tijesto
- 100 g šećera
- 2 jaja srednje veličine
- pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog
- 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije)
- 170 ml mlijeka
- 2 male kašike rakije
- 2 male kašike ruma
- prstohvat soli
- korica od limuna ili narandže
- ulje
- šećer za ukras
View this post on Instagram
Priprema fritula s kvascem
- Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate u brašno jer će rezultat uvijek biti bolji.
- Odvojite nekoliko velikih kašika mlijeka od količine u receptu, malo ga zagrijte da postane mlako, dodajte mu kašičicu šećera i zatim umutite kvasac. Pospite s malo brašna i stavite sa strane 15-20 minuta dok se kvasac ne zapjeni.
- U manjoj zdjelici razmutite jaja, dodajte mlijeko, rakiju i rum pa stavite sa strane. Jabuke ogulite i naribajte. U veću posudu stavite brašno pomiješano sa šećerom. U sredini napravite rupu pa dodajte kvasac i dobro promiješajte. Sada u brašno ulijte mokre sastojke, dodajte so i sve sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte je s plastičnom folijom i zatim kuhinjskom krpom te stavite na toplo da se diže sat vremena.
- Kada se tijesto digne, zagrijte ulje u dubljoj zdjeli. Za prženje je potrebna veća količina ulja. Zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri, nikako jakoj jer se kod prevelike temperature može dogoditi da se fritule izvana brzo ispeku i potamne, a iznutra ostanu sirove.
- Kašikom umočenom u ulje ubacujte smjesu grabite ravno iz posude i ubacujte u ulje. Manje fritule okretat će se same od sebe, a one veće slobodno preokrenite viljuškom kako bi se ispekle sa svake strane. Kada porumene, tj. poprime lijepu tamniju nijansu, izvadite ih cjediljkom i stavite na tanjir obložen kuhinjskim papirom kako bi se ocijedile. Nakon toga pospite ih šećerom i poslužite.
Bakine najdraže-Recept za brze fritule
Ipak, ukoliko vam je lakše gledati recept i pripremati, donosimo vam još jedan jednostavan.
@divamv
Bakine najdraže fritule 🍩✨ Sastojci: 360 g jogurta 3 jaja Korica jedne naranče 1 velika žlica arome vanilije 2 velike žlice ruma (ja sam stavio rakiju od kruške) 75 g šećera Suhi sastojci: 400 g glatkog pšeničnog brašna 5 g soli 7 g praška za pecivo Prvo sjedinite mokre sastojke pa suhe dodajite postepeno kao i na videu, uživajte u pripremi i okusu ovih bakinih klasika! 💛🍊 P.S. Ulje nemojte previše zagrijati jer će izgorjeti, a fritule bi se trebale same okretati ako je smjesa pravilno napravljena.
♬ original sound – Marko Vuletić