Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Potrebno je:
– 1 l mlijeka, 8 žumanjaka, 250 grama šećera, 6 kora za pitu, malo putera i praška za pecivo, maline, ribizle, borovnice.
Priprema:
– Najprije sjedinite šećer i jaja. Zatim kuhajte mlijeko dok ne proključa, pa u njega stavite štapić vanile.
– Prelijte njime šećer i jaja, promiješajte i vratite u šerpu.
– Uz stalno miješanje, kuhajte dok se ne zgusne.
– Da biste napravili podlogu, ali i gornju koricu, stavite tri obične kore za pitu jednu preko druge, a između puter i malo šećera u prahu.
– Pecite ih 45 minuta na 180 stepeni Celzijusovih.
– Potom ih isjecite i filujte kao na fotografiji.
– Služite uz maline, ribizle i borovnice.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić