
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
350 ml vode
140 g riže
600 ml kokosovog mlijeka
2 kašičice naribane narandžine korice
½ kašičice soli
50 g šećera
1 jaje
Preliv od šumskog voća:
300 g šumskog voća
50 g šećera
2 kašike svježeg soka od narandže
Priprema:
Najprije pripremite preliv od šumskog voća. Bobice istresite u malu tavicu na srednju vatru, dodajte šećer i sok narandže, povremeno miješajte i pričekajte da počne krčkati. Potom smanjite vatru i pustite da krčka desetak minuta, sve dok se ne počne zgušnjavati. Ostavite sa strane kako bi se preliv ohladio.
U posudu ulijte vodu, dodajte rižu i zagrijte do vrenja. Potom smanjite vatru, poklopite tavicu i kuhajte još desetak minuta. Maknite s vatre kad riža upije vodu. Dodajte 500 ml kokosovog mlijeka, koricu narandže, so i šećer. Nastavite kuhati još desetak minuta. U maloj zdjelici pomiješajte jaje, preostalih 100 ml kokosovog mlijeka. Prelijte u rižu i kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri.
Kad se rižin puding ohladi, servirajte ga uz preliv od šumskog voća.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images