
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti.
2. Posebno umutiti žumanjke s 3 kašike vruće vode, šećerom i vanil-šećerom.
3. Spojiti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka, a zatim dodati mješavinu brašna, gustina, kakaoa i praška za pecivo i polako promiješati.
4. Od pripremljene smjese u plehu obloženom papirom za pečenje na 200 ˚C ispeći koru. Toplu koru pomoću vlažne krpe uviti u rolat.
Fil:
1. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga sjedniniti s likerom od mente i šlagom od slatke pavlake.
2. Potom dodati rendanu čokoladu od mente i promiješati.
Finalni postupak:
Koru premazati sa 2/3 fila od mente pa urolovati. Preostalim filom premazati rolat i posuti rendanom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept