Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Fil 1
1 jaje
1 čaša šećera
3 vanilin-šećera
1 čaša griza
1 dcl ulja
pola praška za pecivo
korica jednog limuna
Fil od vanilije
500 ml mlijeka
5 kašika šećera
1 prašak za puding od vanilije
180 g kiselog vrhnja
I još
paket gotovih kora za pite
500 g šumskog voća
Priprema:
Za prvi fil jaja pomoću pjenjače izlupajte, pa im dodajte sve ostale navedene sastojke i sjedinite. Smjesu prekrite folijom i ostavite u frižideru na pola sata, za to vrijeme skuhajte fil od vanilije na način kao da kuhate puding (mlijeko i šećer stavite na vatru. U uzavrelo mlijeko umiješajte prašak za puding koji ste razmutili u malo mlijeka koje ste odvojili od 500 ml. Puding kuhajte dok se ne zgusne). U još topao puding umiješajte kiselo vrhnje i pustite da se krema malo ohladi (uz miješanje).
Za to vrijeme pripremite kore. Kupovne kore izvadite iz paketa i položite na radnu površinu. Kore presijecite tako da dobijete osam jednakih kocki (dakle, kore presijecite po dužini i tri puta po širini kako bih dobili 8 jednakih dijelova). Sada možete krenuti s punjenjem. Uzmite jednu malu koru pa na nju namažite prvi fil, stavite drugu malu koru pa na nju stavite ponovno prvi fil, te po rubu te kore stavite i fil od vanilije. Po vaniliji stavite šumsko voće i štrudlicu zamotajte tako da prvo malo preklopite stranice štrudlice (kako fil ne bih iscurio van), a onda štrudlicu i smotajte od strane gdje je fil od vanilije i voća prema kraju.
Postupak slaganja ponovite sa svim preostalim korama i filovima. Štrudlice stavite u pleh za pečenje s malim razmakom, te ih stavite u rernu na 180 stepeni dok ne porumene. Štrudlice možete jesti odmah nakon što se ispeku. Ako vam je ostalo nešto fila od vanilije ili ako ga želite skuhati dodatno, možete ga poslužiti ispod štrudlice prije serviranja.
Recept i foto: gastro.24sata.hr/Nešto slatko by Katarina