
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Torte i kolači
SASTOJCI:
Za baklavu:
500 g jufke za baklavu
300 g suhih smokava
100 g oraha
200 ml mlijeka
Za agdu:
500 ml vode
500 g šećera
PRIPREMA:
1. Staviti 200 ml mlijeka u manju šerpu da provri. Čim provri, dodati mljevene orahe, dobro promiješati te skinuti sa vatre.
2. Smokve sitno isjeckati i dodati mlijeku i orasima. Izmiješati kašikom.
3. Jednu jufku poprskati uljem, preko nje staviti drugu, poprskati uljem, pa ponoviti isto sa trećom jufkom. Na treću jufku nanijeti prethodno pripremljen fil i urolati. Isti postupak ponavljati dok se ne potroše i jufke i fil.
4. Rolate isjeći uzdužno, kao male štrudle, pa ih poredati u podmazanu tepsiju. Poprskati uljem i peći 30 minuta na 180 °C.
5. Dok se baklava peče, pripremiti agdu. Pomiješati vodu i šećer te kuhati 15 minuta.
6. Mlaku baklavu zaliti mlakom agdom.
(Recept Ševale Granov iz Sarajeva)
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
Facebook: www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH
IZVOR: TORTE I KOLAČI