Romanov kocke

by | 1 Decembra, 2013

romanov kocke

Sastojci:

Za koru I:

  • 10 bjelanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike mljevenog keksa
  • 200 g sjeckanih oraha

Za koru II:

  • 250 g lisnatog testa

Za fil:

  • 10 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 300 g putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike ekstrakta maline

Priprema:
Kora I:
1. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći mikserom dok se ne otopi.
2. U šam od bjelanjaka dodati brašno, mljeveni keks i sjeckane orahe pa polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C 20 min. Pečenu koru uzdužno presjeći napola kako bi se dobila dva pravougaonika.
Kora II:
1. Lisnato testo istanjiti na debljinu od 0,5 cm i ispeći u plehu od kore I, a potom i njega uzdužno presjeći napola.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke i šećer pa umutiti na pari.
2. Posebno izmiksati puter i šećer u prahu te sjediniti sa ohlađenom smjesom od žumanjaka i dobro izmiješati.
3. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela pa u jedan deo dodati ekstrakt maline i promiješati.
Finalni postupak:
Kolač filovati na sledeći način: kora od lisnatog testa – 1/2 žutog fila – patišpanj – fil od malina – patišpanj – 1/2 žutog fila – lisnato testo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept