
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za kremu:
Priprema:
1. Mikserom umutiti jaja, šećer, brašno i vodu kako bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Pripremljenu smjesu sipati u nauljen, brašnom posut kalup za tortu i peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim okruglim kalupom željene veličine vaditi krugove, pa svaki krug prerezati na pola.
Za kremu:
1. Brašno i šećer razmutiti u malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da se kuha.
2. Umućenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati miješajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu dodati pjenasto umućen margarin i vanilin šećer, te sve dobro izmješati.
Završni postupak:
1. Za svaku rusku kapu koristiti po tri komada oblikovane piškote.
2. Piškote premazati kremom, naslagati jednu na drugu i tankim slojem premazati bočne strane.
3. Nadjevene kape uvaljati u kokosovo brašno.
Izvor: Dobra hrana