
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svjež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšali margarin, šećer, vanil-šećer i rendanu koru limuna te polako promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 4 mm, a zatim modlom za krofne oblikovati krugove.
4. Na svaki krug tijesta staviti po kocku čokolade, a potom presaviti dva puta napola prema uputstvu sa slike da bi se dobio trougao od tijesta.
5. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom. Zatim u njih stavljati po tri punjena trougla sa završecima okrenutim nagore kako bi se dobio izgled ružica.
6. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept