Ružice s čokoladom

by | 30 Januara, 2014

ruzice-sa-cokoladom

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna tipa 400
  • 1/2 svježeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g margarina
  • 1 limun
  • 200 g mliječne čokolade
  • 1 jaje
  • ulje

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svjež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješenje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, omekšali margarin, šećer, vanil-šećer i rendanu koru limuna te polako promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 4 mm, a zatim modlom za krofne oblikovati krugove.
4. Na svaki krug tijesta staviti po kocku čokolade, a potom presaviti dva puta napola prema uputstvu sa slike da bi se dobio trougao od tijesta.
5. Kalupe za mafine nauljiti i posuti brašnom. Zatim u njih stavljati po tri punjena trougla sa završecima okrenutim nagore kako bi se dobio izgled ružica.
6. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept