Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
2 kašike brašna
2 lista kore za pitu
300 g malina
150 g mljevenih lješnika
100 g šećera u prahu
100 g putera
Priprema:
1. Lisnato tijesto položiti na radnu površinu prethodno posutu brašnom. Istanjiti ga pomoću oklagije u pravougaonik debljine 5 mm.
2. Posebno izmiksati maline, pa sjediniti sa mljevenim lješnicima i šećerom da bi se dobila ujednačena smjesa. Ukoliko je smjesa rjeđa, dodati još malo lješnika.
3. Pripremljenim filom premazati lisnatu koru i urolati. Rolat iseći na komade debljine 4,5 cm.
4. Koru za pitu premazati rastopljenim puterom, pa preklopiti drugom korom.
5. Uzeti kalup za mafine, pa prekriti korama za pitu i utisnuti ih u udubljenja.
6. U svako udubljenje kalupa staviti po jedno parče rolata. Vrhove tijesta i kora premazati preostalim puterom.
7. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok ne porumene.
Izvor: Bakina kujna