Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim uz neprestano mućenje mikserom postepeno dodavati 100 g šećera i sok od limuna.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bkelanjaka pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo te polako promiješati varjačom.
4. Od pripremljene smjese u okruglom kalupu za tortu na 180 ˚C ispeći 3 kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s brašnom pa sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti s kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Margarin pjenasto umutiti sa sokom i rendanom korom narandže.
4. Sjediniti smjesu od brašna sa smjesom od narandže i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Uzeti dvije pečene kore pa od svake isjeći po pet obruča iste širine.
2. Potom uzeti kalup za tortu te na dno staviti cijelu koru i premazati je filom. Dalje tortu slagati od spoljašnjeg ruba prema sredini. Preko fila staviti najveći biskvitni obruč, zatim preskočiti mjesto za jedan obruč, pa staviti sljedeći biskvitni obruč, opet preskočiti mjesto za jedan obruč i na kraju staviti biskvitni krug.
3. Praznine između biskvitnih obruča ispuniti filom. U sljedećem sloju, proces je obrnut. Tamo gdje je bio biskvit staviti fil, a gdje je bio fil staviti biskvit. Tortu odozgo premazati filom i ostaviti u frižideru da se stegne. Zatim izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept