Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Za tijesto:
Za punjenje:
Za glazuru:
Način pripreme:
1. Rastopite čokoladu i maslac na pari i ostavite da se ohladi.
2. Dodajte žumanjke i miješajte. Bjelanca umutite u snijeg. Dodajte im šećer i mutite dok se ne rastopi. U smjesu od čokolade laganim miješanjem naizmjenično dodajte bjelanca i prosejano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. U pleh za pečenje stavite papir za pečenje. Sipajte tijesto i poravnajte. lspecite tijesto u već zagrijanoj rerni na 170 stepeni. Nakon što se ohladi isjecite ga na 12 krugova koristeći čaše u kojima ćete servirati desert.
4. Očistite kajsije i isjecite na komade. Kuhajte ih sa šećerom dok ne dobijete marmeladu. Na kraju kuhanja sipajte sok od limuna. Ostavite da se ohladi.
5. Mikserom pomiješajte pavlaku sa šećerom i vanilom.
6. Prokuhajte pavlaku za glazuru. Uklonite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete gladak krem.
7. Na dno čaša stavite okruglu osnovu od tijesta. Poprskajte konjakom, razređenim vodom. Dodajte sloj kajsija, a na njih drugi sloj ijtesta. Ponovo poprskajte konjakom. Drugi sloj tijesta premažite s malo pavlake. Poravnajte mokrim nožem i prelijte toplim ganaš kremom. Ostavite desert da se ohladi. Poslužite ga ukrašenog pločicom čokolade.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen