Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 250 g šećera. Pred kraj dodati jednu kašiku sirćeta i mutiti dok se ne dobije gust šam.
2. U plehu obloženom papirom za pečenje na 150 ºC peći koru 60 min. Pečenu koru vertikalno presjeći napola da se dobiju dvije kore.
3. Posebno umutiti preostalih 6 bjelanaca sa 150 g šećera u čvrst šam. Dodati kakao, prašak za pecivo i mljevene orahe pa polako promiješati. Od pripremljene smjese na isti način kao prethodnu ispeći još jednu koru i podijeliti je na dva dijela.
Fil:
1. Umutiti 6 žumanjaka sa 50 g šećera i 50 g gustina pa skuhati u 3 dl mlijeka da se dobije gusti fil. U još topao fil dodati 100 g čokolade i miješati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti na pari preostalih 6 žumanjaka sa 50 g šećera. Dodati 100 g čokolade i miješati dok se ne otopi.
3. U odvojenoj posudi umutiti omekšao margarin i šećer u prahu, a zatim postepeno dodavati oba fila i mutiti dok se ne dobije fina kremasta smjesa.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu filovati sljedećim redoslijedom (bijela kora, fil, šlag, crna kora, fil, šlag, bijela kora, fil, šlag, crna kora, šlag).
Izvor: Dobra hrana