Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
Za bijeli fil:
Za tamni fil:
Priprema:
Kora:
1. Bhelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanjaka, dodati mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Bijeli fil:
1. U manjoj šerpi sjediniti mlijeko, šećer i izlomljenu bijelu čokoladu. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se čokolada i šećer ne rastope. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu smjesu dodati šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin (želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri) pa polako promiješati varjačom.
Tamni fil:
1. Tamni fil pripremiti na isti način kao bijeli fil, ali umjesto bijele koristiti tamnu čokoladu za kuhanje.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu. Preko nje nanijeti bijeli fil, a zatim odozgo preliti tamnim filom tako da se jedan uliva u drugi.
2. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept