Šarene kocke

by | 22 Augusta, 2013

Sarene-kocke

Sastojci:

  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 4 jajeta
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 2 kašike mljevenog badema
  • 125 g džema od ribizle
  • 125 g putera
  • 250 g pudinga od čokolade
  • 150 g marcipana
  • nekoliko kapi zelene i žute prehrambene boje

Priprema:

1. Bjelanca razdvojiti od žumanjaka. U odgovarajućoj posudi od bjelanaca umutiti čvrst snijeg, te dodati šećer muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodati žumanjke, brašno i badem, pa polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju veličine 32×38 cm prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 15 minuta na 200 °C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa presjeći uzdužno na tri dijela.
4. Puter pjenasto umutiti, te dodati puding. Marcipan sjediniti sa šećerom u prahu i razvući ga oklagijom na debljinu od 3 mm.
5. Prvu koru premazati džemom od ribizla pa prekriti drugom korom. Zatim nanijeti fil od putera i pudinga pa prekriti trećom korom.
6. Posljednju koru premazati sa malo džema od ribizla i nanijeti sloj marcipana. Gotov kolač isjeći na kocke.
7. U ostatak marcipana dodati prehrambene boje, te praviti željene oblike i dekorisati kolač.

Izvor: Dobra hrana